Uwielbiam leczo, ale jakoś w poprzednim sezonie na cukinię w
ogóle go nie zrobiłam. Sama aż się dziwię. Niedawno szukałam przepisu na danie
z papryką, bo zostało mi jej trochę w lodówce. Na Kwestii Smaku znalazłam
ciekawy przepis na leczo z chorizo i kukurydzą (http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/papryka/leczo/przepis.html)
i postanowiłam je zrobić. Musiałam jednak dokupić kilka rzeczy i podczas
zakupów stwierdziłam, że trochę ten przepis rozbuduję i zrobię danie bardziej
pożywne. Wyszło naprawdę pyszne. Zazwyczaj leczo robię zupełnie inne, ale o tym
innym razem :)
Składniki (porcja dla 4 osób):
-1 spora cebula
-1 czerwona papryka
-1 mała cukinia
-3 ziemniaki (opcjonalnie)
-puszka soczewicy
-mała puszka kukurydzy
-puszka krojonych pomidorów
-mały słoiczek przecieru pomidorowego
-25 dag chorizo lub innego rodzaju lubianej kiełbaski (można
też mięso pominąć)
-sól, pieprz
-ostra i słodka papryka
-dwa ząbki czosnku
-oliwa
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i obgotowujemy przez
chwilę, tak, aby były al dente. W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i
szklimy drobno pokrojoną cebulę, następnie dodajemy paprykę pokrojoną w ok
dwucentymetrowe paseczki, podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aby
zmiękła. W międzyczasie kroimy chorizo oraz cukinię i dodajemy do rondla.
Chwilę wszystko dusimy i przyprawiamy słodką oraz ostrą papryką, solą i
pieprzem. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, dobrze odsączoną soczewicę i
kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ziemniaki. Dusimy na
małym ogniu pod przykryciem ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Smaki
poszczególnych składników muszą się połączyć. Pod koniec duszenia dodajemy
zmiażdżony czosnek i ewentualnie przecier pomidorowy. Ja bardzo lubię jego
kwaskowaty smak. Przecier trochę też zagęści nam sos. Podajemy w głębokich
talerzach. Jeśli nie dodawaliśmy ziemniaków to podajemy z razowym chelebem.
Bon Appétit,
Ola
Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz