Popularne posty

sobota, 23 lutego 2013

Zupa krem czosnkowa

Ta zupa to świetny wybór,  gdy za oknem mróz, a my potrzebujemy czegoś rozgrzewającego. Ten gęsty krem jest też bardzo sycący więc może wystarczyć jako jedno danie. Ostatni raz krem czosnkowy przygotowałam w poimprezowy dzień i zupa okazała się też zbawienna na kaca ;).

Składniki:
-główka czosnku – sprawdźcie czy nie śmierdzi stęchlizną, ostatnio miałam z tym spory problem.
-4 większe ziemniaki
-łyżka masła
-sól, biały pieprz
-starty ser żółty ostrzejszy w smaku

W garnku z grubym dnem topimy masło i wrzucamy do niego obrane i pokrojone na grube plasterki ziemniaki oraz obrane ząbki czosnku. Wszystko chwilę szklimy na maśle, a następnie dobrze solimy i  zalewamy zagotowaną gorącą wodą tak, aby przykryć ziemniaki i czosnek. Nie należy nalewać za dużo wody, żeby krem nie był potem za rzadki. Gdy będzie za gęsty, wody zawsze możemy dolać. Gotujemy wszystko na małym ogniu do miękkości. Następnie dokładnie miksujemy zupę na krem i jeśli jest taka potrzeba to dolewamy trochę wody. Przyprawiamy do smaku białym pieprzem. Podajemy bardzo gorącą z dodatkiem startego sera.


Bon Appétit,
Ola

2 komentarze: