Smak!
Potrawa musi mieć smak. Tak, piszę taki banał, bo właśnie wróciłam z mojej „ulubionej” stołówki w pracy i szukam smaku, którego niestety w mojej potrawie nie znalazłam. Smak wyszedł. Mam nadzieję, że znajdę go dzisiaj wieczorem w swojej kuchni robiąc przekąskę idealną czyli humus.
Hummus:
1 puszka ciecierzycy
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki pasty tahini (pasta sezamowa)
Oliwa z oliwek
Sól
Pieprz
Ostra papryka
Woda przegotowana lub mineralna niegazowana
Odsączoną ciecierzycę wsypać do naczynia, w którym będziemy miksować pastę. Dodać pokrojony czosnek, pastę tahini i przyprawy. Następnie zalać oliwą z oliwek i wodą, z tym że dajemy więcej oliwy niż wody. Należy uważać z ilością wody i oliwy, żeby humus nie wyszedł za rzadki. Całość miksujemy, ewentualnie dolewamy trochę wody bądź oliwy, żeby osiągnąć konsystencję gęstego musu. Humus podajemy z ciepłym chlebkiem pita albo z grzankami.
Bon Appétit,
Ola
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz