Popularne posty

środa, 8 maja 2013

Na ochłodę emocji i nie tylko

Upały!! uuuuppppaaaałłłyyy!! Nareszcie!
W sercach rozkwita jeszcze rozbuchana emocjami wiosna, ale organoleptycznie niezaprzeczalnie i bezsprzecznie panuje już lato.
Nie mogę się już doczekać kwaszonych ogórków (Martyna- patrzę w Twoim kierunku :)), niezmierzonej ilości lodów jakie zamierzam pochłonąć i.. cudownie kojącego rozgrzane serca i ciała chłodniku..
Czerwony barszcz plamiący idealną kremową taflę zupy, jak uwalana porzeczkami dziewczęca sukienka, albo nakrapiany robaczek zagubiony posrod traw.. mmm poezja kryje sie nie tylko w słowach ale i w jedzeniu.

Dla wszystkich Was pływających w eterycznym stanie, tym czy owym wywołanym:

Chłodnik
-pęczek botwinki
-pęczek rzodkiewek
-2 zielone ogórki
-świeży szczypiorek
-świeży koperek
-dwa ząbki czosnku
-trzy duże kubki jogurtu naturalnego
-jeden mały kubek gęstej śmietany 18%
-kilka chlustów barszczyku czerwonego (jeśli nie mamy domowego to polecam ten marki Krakus)
-sól i pieprz
-jajko na twardo (po jednym na porcję)

Na początek odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je, siekamy w kosteczkę i podgotowujemy 15 minut w niewielkiej ilości wody. Resztę warzyw tniemy również w kosteczkę. Do garnka wlewamy jogurty i śmietanę, dodajemy sprasowany czosnek oraz barszczyk (do uzyskania wściekle różowego koloru jak na zdjęciu). Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na dnie miseczki kładziemy przekrojone na pół jajko na twardo i zalewamy chłodnikiem.




Bon Appétit,
Mon

2 komentarze:

  1. U. WIEL. BIAM. zimne zupy, chłodniki czy jak kto tam zwie. Twój wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mam nadzieję że tak też Ci będzie smakował :)

      Usuń