Popularne posty

sobota, 16 stycznia 2010

Sałatek moc

A teraz garść propozycji sałatkowych na karnawałowe imprezy (ilość składników zależy od ilości gości. Tutaj przepisy na jakieś 4 - 6 osób):

Pieczarkowo-porowa

-pieczarek marynowanych,
-pora (myślę, że min 2 sztuki, takiego porządnego),
-jajek na twardo i majonezu.

Pora i pieczarek ma być mniej więcej tyle samo… (może trochę więcej pora? Kwestia smaku).Na początek myjemy pora według instrukcji, którą podałam w przepisie na krem porowy. Następnie kroimy go w cienkie piórka (białą część i trochę zielonej). Wrzucamy na sitko i przelewamy wrzątkiem, żeby zmiękł i stracił trochę ostrości. Żeby szybko wystygł wystawiamy go np. na balkon przy założeniu, że na zewnątrz jest mróz. Pieczarki też możemy szybko przelać wrzątkiem jeśli nie lubimy ostrego smaku octu (ja nie przelewam, ale moja mama tak). Kroimy je w ćwiartki. Jaja kroimy w drobną kostkę. Wszystko wrzucamy do miski doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy majonez. Polecam kielecki, bo ma smak i nie jest mdły.

Moja ulubiona

-pora (tez ok. 2 sztuk),
-puszkę ananasa najlepiej od razu takiego pokrojonego,
-puszkę czerwonej fasolki,
-kawałek w miarę twardego sera żółtego (na 2 duże pory potrzebujemy ok. 20dag),
-majonez

Z porem postępujemy tak jak wcześniej. Do miski wrzucamy ostudzonego pokrojonego w piórka pora, ¾ puszki dokładnie osączonego ananasa (z soku od razu robimy sobie drinka z rumem i kostką lodu, resztę ananasa zjadamy). Dodajemy dokładnie osączoną i opłukaną fasolkę oraz pokrojony w kostkę ser. Przyprawiamy solą, pieprzem i majonezem. Odstawiamy, żeby się przegryzła.

Żółta

-puszkę kukurydzy,
-puszkę pokrojonego ananasa,
-ser żółty w kawałku,
-majonez,
-jogurt naturalny i czosnek

Osączone składniki wrzucamy do miski, dodajemy ser pokrojony w kostkę i doprawiamy solą, pieprzem i sosem zrobionym z majonezu, kilku łyżek jogurtu i zmiażdżonego czosnku (nie bójmy się go, bo to on zapewnia smak tej sałatki).
Sałatka jest kolorystycznie monotonna, ale pyszna. Jeśli jednak chcemy kontrastu to zamiast kukurydzy użyjmy czerwonej fasolki. Też będzie super.

O konsystencji gęstego sosu

-słoik siekanych pieczarek marynowanych,
-posiekane białko,
-posiekany ogórek kiszony

oraz oddzielnie do sosu
-żółtka,
-musztardę i majonez.

Dokładnie osączone pieczarki wrzucamy do miski, dodajemy białko i ogórka (tyle, żeby nie było za kwaśne). Przyprawiamy sosem z utartego żółtka z musztardą i majonezem (przewaga majonezu, sos ma być raczej kremowy). Sól i pieprz oczywiście obowiązkowo.

Bon Appétit,
Ola

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz