Popularne posty

niedziela, 24 stycznia 2010

Powiedz mi co masz w lodówce a powiem Ci kim jesteś

Gotowanie niesamowicie innowacyjnych potraw to sztuka niedostępna śmiertelnikom. Skupmy się więc na tym co wszyscy dobrze znamy. Czy kogoś to przekonuje? Mnie nie. Nowatorskie potrawy to po prostu melanż tego co jest dostępne i zwycięstwo lenistwa nad głodem. Oczywiście są ludzie, którzy spróbują ugotować płetwę rekina, ale moim zdaniem są daleko od bycia oryginalnym.
Z oryginalnością w ogóle jest pewien problem. Większość ludzi uważa ją za to samo co niekonwencjonalność i, powiem Wam w sekrecie, większość owa jest w błędzie. Norwid wykombinował inne rozwiązanie, mianowicie popatrzył na etymologię oryginalności. Origin oznacza pochodzenie, źródło, wiec oryginalność to będzie powrót do tego co było. To oznacza, że najbardziej oryginalna jest właśnie konwencjonalność, co nabiera głębszego sensu w czasach kiedy wszyscy ścigamy się by być bardziej na czasie od innych. Nie płetwy rekina zatem moi drodzy, ale pierogi..

Nie ma takiej lodówki w której nie można znaleźć inspiracji do posiłku. Rzućcie nam wyzwanie. Gwarantuję nowoczesny, oryginalny i innowacyjny posiłek w dodatku nie wymagający ani wysiłku ani czasu. Zabawmy się w "pimp my kolacja".

Czekając na odzew pokażę Wam prawdziwą oryginalność zrodzoną właśnie z potrzeby nie przemęczania się.

Ciasto ziemniaczane

-ziemniaki
-cebula
-jajka
-mąka pszenna
-mąka ziemniaczana (trochę)
-sól, pieprz
-naczynie żaroodporne

Ziemniaki należy zetrzeć, wrzucić na sitko i poczekać aż odciekną. W tym czasie ubić pianę z białek. Na patelni szklimy cebulkę. Następnie wrzucamy ziemniaki i cebulkę do białek (można także wrzucić boczek jeśli chcemy aby było to samodzielne danie), dodajemy żółtka i obie mąki. Konsystencja ma być luźniejsza od naleśnikowej ale też nie całkiem płynna. Do tego dodajemy sól i pieprz. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy na jakieś pół godziny.
Tak przygotowaną babkę ziemniaczana podajemy na przykład do gulaszu wołowego o którym już pisałam, albo jemy samą po prostu. Palce lizać!

Bon Appétit,
Mon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz