Popularne posty

poniedziałek, 28 października 2013

POST GOŚCINNY: Zachcianki Pawła Zaszczudłowicz

Z całą powagą i ceremonią przedstawiamy kolejny wpis naszego korespondenta zagranicznego- Pawła. O Pawle poczytać możecie -tutaj- a o chrupaniu kobiety, poniżej :)

Paweł Zaszczudłowicz- autor przepisu

Nieoczekiwane zachcianki czasem bywają bardzo miłe . Pamiętam szczególnie jedną, poranną, bardzo uroczą, to nie była moja zachcianka, no może troszeczkę :)
Czy jedną przyjemność może zastąpić drugą?  Nie! Na pewno nie!
Najlepiej je po prostu połączyć :)
Moja dzisiejsza zachcianka to "chrupnąć Panią" ale inaczej.

Croque madame
(przepis dla 2 osób)
- 4 kromki chleba tostowego
- 2 jajka
- 12 dkg szynki wędzonej (dziękuje tato)
- 2 łyżki musztardy Dijon (która tak naprawdę nie jest z Dijon- fabryka została zamknięta w 2008. Ja użyłem musztardy Dijon z Chevigny-Saint-Sauveur.)
- miseczka świeżo startego sera gruyère. (ponieważ  potrawa jest francuska użyłem francuskiego  gruyère czyli tego z dziurami z regionu Savoie.)
- troszku masła
- sos beszamelowy (masło, mąka pszenna, mleko)
- sól i pieprz do smaku i dekoracji

Dla tych co nie jedzą mięsa aby nie poczuli się jak "piąte koło u wozu" można szynkę zamienić na grzyby: kurki, smardze, rydze ewentualnie pieczarki. Pieczarki najlepiej przygotować na chrupko rzecz jasna. Zamiast grzybów mogą być warzywa: cukinia, brokuł, ziemniaki, jakaś ciekawa mieszanka....

Zaczynamy:
Najpierw należy wysmarować kromki tostowe masłem, nada im to smak i zarumienią się w piekarniku. W żaroodpornych miseczkach układamy kromki tostowe, tak aby przyjęły formę naczynia. Można naciąć ewentualnie, jeśli naczynie ma fikuśny kształt, lub dołożyć pieczywa.  Ja odkroiłem skórki i odłożyłem na później- do dekoracji.
Dno naszych miseczek z chlebem wysmarowujemy musztardą, a następnie układamy w nich szynkę, posypujemy serem i na sam wierzch wbijamy surowe jajko. Do pieca!!! W piekarniku trzymamy koło 15, 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Do roztopionego powoli w rondelku masła przesiewamy mąkę i roztrzepujemy trzepaczką do uzyskania jednolitej masy. Dolewamy mleko powoli, porcjami cały czas mieszając. Jeśli zrobiły nam się grudki- przelewamy sos przez sitko. Całość po zgęstnieniu zagotowujemy.
Gdy już się wszystko ładnie scali, a jajko ładnie się zetnie, wyciągamy naczynia żaroodporne z pieca.
Naszą "panią" przykrywamy delikatnie pierzynką sosu beszamelowego i dekorujemy talerz. Ja w tym celu użyłem: skórek tostów lekko przypieczonych w piekarniku, szczypiorku i kiełek rzodkiewki. Wszystkiemu akompaniuje kawa i sok ze świeżych pomarańczy.





Bon Appétit,
PZ

Ps. historię "crocqe madame" (chrupnąć Panią)  znajdziecie w internecie. Osobiście polecam spacer bulwarem de Capucines w Paryżu. Może gdzieś w menu sur l'ardoise un found d'un bar-tabac, znajdziecie spełnienie swoich zachcianek :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz