Popularne posty

piątek, 8 sierpnia 2014

Ot to Pęczotto!

Uwielbiam risotto. Ten subtelny, rozpływający się w ustach smak masła, sera, wina.. do tego fenkuł, albo podgrzybki.. czy jesteście już w stanie wyższego łechtania zmysłów jak ja?
Często zapominamy o polskich produktach, ale na szczęście kasze są klasyką do której prędzej czy później wraca każdy. Znacie Kaszi? Takie sushi z kaszy? Ja jeszcze nie jadłam ale to musi być pyszne! Skoro kaszom nie straszna nawet kuchnia azjatycka czemu nie miałaby się zmierzyć z włoską?
Nie ma żadnego powodu by stawiać ryż ponad kaszę! Kto nie wierzy niech choć raz zamieni arborio na pęczak, w mojej lub w każdej innej wersji. Jeśli jesteście gotowi podjąć to wyzwanie oto:

Pęczotto pomidorowe z dorszem i kalmarami
- kasza pęczak
- przecier pomidorowy (ja używałam przecieru firmy PODRAVKA, ważne aby przecier był płynny)
- 2 filety z dorsza (kostki), kalmary (lub każde owoce morza jakie lubicie). Przed rozpoczeciem gotowania składniki muszą być rozmrożone
- parmezan
- białe wino półwytrawne
- czosnek
- cebula
- sól
- pieprz
- chilli mielone lub świeże

Na patelni rozpuszczamy masło, siekamy cebulkę i czosnek (można też skroić go w grube plastry- ja tak lubię najbardziej) i wrzucamy na patelnię. Jak tylko cebula się zeszkli wrzucamy kasze pęczak prosto z opakowania. Po chwili smażenia wlewamy kieliszek białego wina (powinno ono zakryć kasze i cebulę), czekamy aż ciecz odparuje. Zalewamy patelnię przecierem pomidorowym. Odparowujemy wodę cały czas mieszając. Filety z dorsza i kalmary kroimy w kosteczkę. Jeśli w miedzy czasie woda z przecieru zdążyła już odparować dolewamy zwykłej przegotowanej wody z czajnika. Wrzucamy rybę i mieszamy. Dodajemy sól, pieprz i chilli. Cały czas mieszamy. Dodajemy znów przecier pomidorowy i czekamy aż odparuje. Jeśli kasza nie jest miękka (powinna być lekko al'dente) to dolewamy przegotowanej wody i przecieru na zmianę uważając by zawsze były to małe ilości. Na koniec dodajemy masło i parmezan- wszystko mieszamy i wykładamy na talerze. Na koniec posypujemy pietruszką i parmezanem.




Bon Appétit,
Mon

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz